Otroštvo je življenjsko obdobje, ko se ljudje navadno najhitreje spreminjamo. Zelo zaželeno je, da te spremembe ujamemo v objektiv, saj nam fotografije pomagajo pri ustvarjanju spominov, ki so v fotografiji ujeti za vedno.

FOTO DA

KJER SO NAJBOLJŠE FOTOGRAFIJE DOMA

Kako poteka?

Fotografiranje otrok je ena izmed najbolj zahtevnih vej fotografije in je zanjo potrebno izbrati popolnoma drugačen pristop, kot pri odraslih. Navodila, kot so: »poglej v fotoaparat, nasmej se, vzravnaj se …« pri fotografiranju otrok praktično ne pridejo v poštev. Saj otroci v tem navadno ne vidijo smisla ali pa jim po nekaj začetnih fotografijah postane dolgčasi in ne želijo nadaljnjega sodelovanja.

Iz tega razloga poteka fotografiranje otrok navadno tako, da na začetku, ko so otroci še najbolj motivirani naredimo nekaj klasičnih portretov otrok, družine, otrok z mamo in otrok z očetom. Nato navadno nekoliko pade pozornost in se v večini primerov prikrade nejevoljnost, takrat poskusimo to prekiniti z različnimi rekviziti, da ponovno vzpodbudimo zanimanje. Otroka navadno fotografiramo ob igri, brez poziranja. Nastajajo spontane fotografije. Na koncu lahko, v kolikor je otrok še pripravljen sodelovati ponovno poizkusimo s klasičnimi, bolj umirjenimi, družinskimi portreti.

Pri fotografiranju otrok najpogosteje prihaja do tega, da razvoj dogodkov ne poteka tako, kot smo prvotno načrtovali. Takrat se fotograf seveda poskuša kar najbolj prilagoditi karakterju otroka, dobrodošla pa je tudi pomoč staršev, ki svoje otroke najbolje poznajo.

Po navadi je potrebno, da obdržimo zanimanje otrok uporabiti kombinacijo različnih pristopov in trikov:

  • plišasta igračka, ki nam pomaga pri fotografiranju, otrok jo opazuje in ugotavlja kako ji je ime,
  • postavljanje vprašanj otroku,
  • vragolije staršev, ki otroku izvabijo nasmešek na obraz,
  • petje pesmice,
  • najljubša igrača, ki jo starši prinesejo s seboj in nam pomaga pri fotografiranju,
  • sedenje na rekvizitih – avto, konjiček …
  • miška v fotoaparatu – zgodba o miški, ki živi v objektivu in dela “klik, klik”. To počne zato, ker odpira in zapira okence v fotoaparatu, ni ji namreč všeč, da ji s slikanjem spuščamo svetlobo v njen domek v fotoaparatu. Otroku se pove, da se miška včasih pokaže iz tiste luknjice, da če bo veliko gledal tam notri, da jo lahko vidi. Posledično, večino otrok zanima, kako ta miška izgleda in med igro velikokrat podzavestno pogledajo naravnost v objektiv,
  • podkupovanje 😉

S temi triki, vašo pomočjo in našimi izkušnjami navadno nastanejo zelo lepe fotografije.